top of page

Brannslokking


Har du mange ting du skal gjøre, men så kommer det alltid noe i veien? Sitter du med en følelse av at alt du skal gjøre haster like mye? Blir du dratt i alle retninger av de rundt deg?


Disse tankene om at det alltid «brenner på dass», skaper mye stress hos oss. Dette vil på sikt slite oss ut, og gå utover effektiviteten, humøret og søvn. I ytterste konsekvens møter vi veggen, og må sette hele livet på vent til kroppen henter seg inn.


Så hva kan vi gjøre med dette? En måte jeg liker, er dele alle gjøremålene inn i kategorier med kombinasjonen viktig/ haster, for så å sette opp en prioriteringsliste.


Viktig – haster: Dette er ting som må gjøres nå. De punktene som havner her, er viktig å dobbeltsjekke. Er det faktisk viktig? Haster det virkelig så mye? Hvem er dette viktig for?


Ikke viktig – haster: Punktene som havner her er ofte tidstyver, ting som haster veldig for andre, men som kanskje ikke er så viktig for deg. Det er lett å putte disse i viktig – haster boksen, så her er det lurt å stille seg noen kontroll spørsmål igjen. Hvem er dette viktig for? Hva kan jeg si nei til? Hvordan kan jeg beskytte meg mot disse forstyrrelsene?


Viktig – haster ikke: Dette er kanskje den viktigste kategorien. Dette er viktige ting som ofte jobbes med over tid, og som er planlagt for lenge siden, eller ting vi utsetter fordi det er frem i tid. Det er disse oppgavene som ofte ender opp i Viktig – haster boksen, og som «plutselig» må gjøres nå. Oppgavene som havner i denne boksen, er viktig å ha fokus på hele tiden slik at de ikke blir en stressfaktor.


Ikke viktig – haster ikke: Dette er ting som vi kan drive med når vi ikke har noe annet fore. Se en film, lese en bok surfe på nettet o.s.v. Pass på at disse ikke stjeler fra de andre boksene, for her går ofte tiden fort.


Så hvis dagene er stressende, skriv ned alt du har å gjøre, og putt dem inn i de ulike boksene. Sett grenser for deg selv, slik at du klarer å prioritere det som er viktig for deg.


Lykke til!

13 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page