top of page

Er du tilstede i ditt eget liv?

Oppdatert: 30. okt. 2020


Tilstedeværelse, tankeflukt, drømmer

Har du noen gang når du har kjørt samme vei dag ut og dag inn plutselig oppdaget noe nytt, noe du ikke har lagt merke til selv om det har vært der hele tiden? Har du sittet i et møte, og plutselig vært lang borte i tankene dine et helt annet sted enn i møterommet? Har du lyttet til en annen person fortelle noe, og midt i fortellingen begynt å tenke på hva du skal si uten å lytte ferdig først? Hvordan er det å snakke med en person som ikke er tilstede i samtalen? Kanskje påvirket av andre praktiske gjøremål som tar oppmerksomheten, grubler om fortid eller bekymringer om fremtiden.

Hvordan er det å snakke med en person som ikke er tilstede i samtalen? Kanskje påvirket av andre praktiske gjøremål som tar oppmerksomheten, grubler om fortid eller bekymringer om fremtiden.

Når vi er tilstede i samtalen, legger vi merke til ord som blir brukt, tonefall og kroppsspråk med mimikk og andre bevegelser. Vi registrerer følelser og tanker hos oss selv og hvordan de påvirker oss, og kan respondere på en empatisk måte som gjør at vi møtes. Den vi snakker med vil føle seg lyttet til, føle seg sett og samtalen blir utviklende for begge parter.

Så hvordan kan vi bli mer tilstede i vårt eget liv?

Som i med alt annet vi vil mestre, er det trening som gjelder.

En måte å trene på, er være oppmerksom når vi er ute i naturen. Kjenne på den svake sommer brisen mot kinnet, eller kjenne på følelsen av varm sand mellom tærne og bølgene som skyller dem med avkjølende saltvann. Vi kan lytte etter lydene av måkeskrik ved havet eller fuglesang en tidlig vårdag, lukte på duften av syriner og betrakte sommerfuglen som flagrer i vei med all sin fargeprakt.

En annen måte er å bruke mindfulness øvelser. Trene på å bruke pusten som et anker som drar oss tilbake til her og nå, når tankene driver av gårde. Trene på å akseptere at ting er som de er uten å dømme, og kanskje det viktigste, finne ting du kan være takknemlig for selv om det noen ganger kan ser mørkt ut.

Neste gang du skal i et møte, ha en viktig samtale, eller du kjenner stresset krype over deg. Lukk øynene og trekk pusten dypt 2-3 ganger, og kjenn etter hvordan det kjennes ut.

Ha en tilstedeværende dag, og bruk alle sansene du har til suge inn øyeblikket, og kjenne etter på hvordan du har det akkurat nå.

101 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentarer


bottom of page